Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


     

  RECEPTEK

 

Levesek

Pörköltek

Egytálételek

Halételek

Saláták


Sütemények

Grill ételek

Szárnyasok

Vadételek

Roma ételek

Főzelékek

Mártások

Köretek

 

 

Tűzdelt szűzpecsenye

 

Hozzávalók:

1 db szűzpecsenye,4-5 db puha aszalt szilva,só

Páchoz:

5 ek olívaolaj,5 ek napraforgóolaj,1-1 ág petrezselyem és kakukkfű
bazsalikom levelek,2 ek konyak,2 ek borókabogyó

Elkészítés:
Először készítsük el a páclevet. Ehhez a kétféle olajat keverjük el, adjuk hozzá a zöldfűszereket, konyakot és a szétnyomott borókabogyót.
A húst mossuk és tisztítsuk meg. A hús vékony „farok” részét vágjuk le, hogy egyforma vastag legyen (természetesen a levágott részt is bepácolhatjuk és megsüthetjük).
Az aszalt szilvát vágjuk negyedekbe. A szárazra törölt húsba éles késsel vágjunk lyukakat, amelyeket az ujjunkkal megnagyobbíthatunk. Ebbe tegyünk 1-1 negyed aszalt szilvát.
A tűzdelt húst tegyük a páclébe, és hűtőszekrényben 1 órát pácoljuk.
A grillen a húst (kb. 200 fokon) minden oldalán kb. 5-5 percig grillezzük (vagy sütőben kb. 20 perc). Fogyasztás előtt megsózzuk, szeletelve tálaljuk.
 
Mustáros csirkecombok
 
Hozzávalók

4 csirkecomb,2ek Dijon mustár,1ek  száraz fehérbor
½ tk bazsalikom (apróra vágva),½ tk oregano (apróra vágva)
½ tk kakukkfű (apróra vágva),½ tk rozmaring (apróra vágva)
1 gerezd fokhagyma (préselve)

Elkészítés
A zöldfűszereket keverjük el a mustárral és a borral, majd öntsük át egy kis nylonzacskóba.
Adjuk hozzá a csirkecombokat. A zacskóra kössünk egy csomót, és nyomkodjuk át a csirkecombokat, hogy a pác alaposan befedje őket.
Tegyük be a hűtőszekrénybe, és pihentessük minimum félórát, de ideálisan 2-4 órát.
Grillezzük parázson vagy a lávaköves grillsütő felső polcán.
 
Mustáros tarja
 
Hozzávalók:

4 szelet tarja,2 fej hagyma,3 ek sör,3 ek (magos) mustár
2 ek olaj,2 babérlevél,só, bors

Elkészítés:
A felszeletelt, csont nélküli húst mossuk meg és töröljük szárazra.
A páchoz pucoljuk meg a hagymát és vágjuk apróra. Keverjük el a sörrel, mustárral, olajjal és fűszerezzük borssal. A babérleveleket törjük ketté.
Egy tál aljába tegyünk keveset a pácból, majd húst és egy darab babérlevet, és így tovább. Fedjük le, és hűtőszekrényben pácoljuk pár órán át.
Grillezés előtt vegyük ki a pácból és sózzuk meg. Forró grillen – a hús vastagságának megfelelő idő alatt – készre sütjük.
 
Magyaros nyárs
 
Hozzávalók:

30 dkg sertéshús (comb, karaj),10 dkg baconszalonna,fél szál gyulai kolbász
2 fej lilahagyma,2 db piros paprika,fanyársak

Páchoz:

8 ek napraforgóolaj,2 gerezd fokhagyma,2 ek mustár
só, bors,esetleg zöldfűszer (pl, majoránna, petrezselyem)

Elkészítés:
A fanyársakat áztassuk vízbe.
A húst vágjuk falatnyi (kb. 2 cm) kockákra. A paprikát erektől, magoktól tisztítsuk meg, vágjuk hasonló méretű kockákra. A hagymát pucoljuk meg, (mérettől függően) vágjuk negyedekre, majd a negyedeket keresztbe, és szedjük héjakra. A gyulai kolbászt karikázzuk fel nem túl vékonyra. A baconszeleteket vágjuk ketté.
A páchoz a fokhagymát vágjuk apróra, és keverjük el a többi hozzávalóval mini kézi habverővel.
A húsdarabokat csomagoljuk körbe a szalonnával, és a hozzávalókat húzzuk felváltva a nyársakra (sorrend lehet pl. paprika, szalonnás hús, gyulai, hagyma). A nyársakat kenjük be a páccal, és 1-2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
A nyársakat a grillsütőn süssük készre (kb. 15 perc). Grillezés közben többször forgassuk meg.
 
 
Grill pác
 
Valójában négy alap grillpác létezik. Ezek a következők:

Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, de ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is alkalmazni. Zöldfűszerekkel, fűszerporokkal és egyéb fűszerekkel gazdagíthatjuk.
Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel bedörzsöljük az ételt 15-20 perccel sütés előtt.
Grill szósz: más néven BBQ szósz,  egy sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson. A grillezés utolsó 5-10 percében kenjük az ételre. BBQ szósz receptek>>
Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék marinád

Mivel az ételt a grillsütőn vagy grill alatt sütjük meg, így néhány alapszabályt be kell tartani. Ezek röviden:
a pác ne legyen túl olajos (mert lángot kap)
a pácba ne tegyünk sót – 2 óránál hosszabb pácolás estén savas folyadékot sem (a húsból kiszívják a nedvességet)
a pácolást mindig üveg vagy kerámia tálban végezzük
a pácolás ideje a hús minőségétől, vágásától és vastagságától függ. Szárnyasokat 2-4 óráig ajánlott pácolni, marha, sertés és bárányszeleteket 2-6 órán át, halakat, rákokat 30 perc-1 órán át, zöldségeket 10-30 percig.
a magyarok általában túlpácolják a húsokat. Azonban ha túl sokáig hagyjuk a húst a pácban – a  fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, amely a hús ízét is negatívan befolyásolják.
további tippek a pácolás alapszabályairól (grillezéshez).
Figyelem: A pácolás csupán egy eleme a grillezésnek, fontos az alapanyagok minősége, a grillsütő megfelelő előkészítése és használata. Grillsütő tippek>>

Grill pác receptek húsokhoz

Az alábbi pácok ideálisak grill húsokhoz
.
Alapmarinád: 1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 dl fehérbor, 5 ek olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors.  A húsnak megfelelően adjunk hozzá 3 ek zöldfűszert -  csirkehúshoz passzol a tárkony és kakukkfű, sertéshez a zsálya és majoránna, bárányhoz a menta, oregánó és rozmaring
Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.
Thai marinád: 1 zöldcitrom leve, 2 ek olaj, 1 fokhagyma préselve, 1.5 ek halszósz, 2 ek aprított koriander. Ideális nyársakhoz.
Thai csípős marinád: 2 ek szójaszósz, 1 zöldcitrom leve, 2 tk cukor, 2 tk halszósz, 1 chili aprítva. Ideális marhahús és sertéshúshoz.
Kínai marinád: 45 ml halszósz, 30 ml rizsbor, 15ml szezámolaj, 5 dkg cukor, 1 dkg préselt fokhagyma, 1 dkg reszelt gyömbér, 30 ml méz
Marokkói marinád: 2 ek harissza paszta, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tk római köménymag, 1 ek olívaolaj, 2 ek aprított koriander. Ideális bárány és sertés szeletekhez.
Afrikai máz: 2 tk őrölt fahéj, 2 tk szegfűbors, 2 tk őrölt koriandermag, 1 tk  cayenne bors, őrölt bors ízlés szerint. Ideális bárány és sertés hús bedörzsölésére.
Angol máz: 1 ek Angol mustárpor, 1 ek barnacukor, néhány szál kakukkfű levelei. Ideális steak bedörzsölésére.
Indiai máz: 1 ek őrölt koriander, 1 ek őrölt római kömény, 1 tk garam masala, 1 tk csípős chilipor. Ideális bárány és sertéshúsokhoz.
Mustáros-mézes marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
Citromos-pikáns marinád: 1 citrom reszelt héja és leve, 2 zöldcitrom reszelt héj és leve, 1 ek méz, 1 ek olívaolaj, 1 tk őrölt koriander, 1 tk paprika, 1 tk őrölt római kömény, 1 ek aprított mentalevél
Fokhagymás-boros marinád: 3 ek balzsamecet, 3 ek Marsala bor, 2 ek citromlé, 2 ek aprított oregánó, 2 ek aprított bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma préselve.
Narancsos marinád: 0.5 csésze friss narancslé, ¼ csésze szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombokhoz.
Narancsos/balzsamos marinád: 4 ek balzsamecet, 3 ek narancslé,  1ek reszelt narancshéj, 0.5 tk cukor, őrölt bors
Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz,  6 ek olaj, 1 ek Worcestershire szósz,  1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors

Grill pác receptek halakhoz

A halak, tenger gyümölcsi nem igényelnek hosszú pácolást (de sütést sem!) – sőt, a mediterrán konyhák többsége frissen, pác nélkül grillezi a halkat, amiket grillmártásokkal ízesítenek. Az ázsiai fűszerek különösen passzolnak grillezett halak és rákok mellé, zöldfűszer közül a snidling, petrezselyemzöld és a kapor az ideális társ. Íme néhány érdeke pác:
Általános marinád: 0.5 csésze fehér bor, 1 kis hagyma aprítva, 0.5 csésze szójaszósz, 3 ek víz, 1 fokhagyma aprítva, 2 ek barnacukor, őrölt bors, néhány csepp Tabasco
Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
Citromos marinád:  3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander

 

 

Indulás: 2007-07-21
 
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal