Pörkölt
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma,50 dkg hús 2 cm kockára vágva,1 kis doboz süritettparadicsom
zsir,v.olaj,2-3 zúzott fokhagyma ,örölt kömény,só,pirospaprika
ha van 1 db paprika apró kockára vágva,
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk,megszórjuk pirospaprikával,hozzáadjuk a zuzott fokhagymát,az örölt köményt,a süritett paradicsomot,kevés vizet öntünk rá,és 2-3 percig forraljuk.Belerakjuk a kockára vágott húst,kevés vizet öntünk még rá,és megfözzük.Ha paprikát is teszünk bele a paradicsommal egyidőben rakjuk bele.Tésztával,nokedlivel,fött burgonyával tálaljuk.
Bográcsos pacalpörkölt
5 kg előfőzött pacal, 1,2 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12 ek paprika, 20 dkg zsír, vagy olaj, 2 kk őrölt bors, só.
A pacalt scíkokra végom. Az apróra vágott hagymát a zsíron, vagy olajon üvegesre pirítom, rászórom a paprikát, megkeverem, aztán közvetlen utána veleteszem a felcsíkozott pacalt, sózom, borsozom és tovább pirítom. Egész kevés vízzel eloltom és kis lángon párolom. időnként megkevergetve mindig csak egy kevés vizet öntök hozzá.
Birkapörkölt
1 kg birkahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só.
A birkahúst lefaggyúzom, megmosom és ecetes vízzel leforrázom. A zsírban kiolvasztom a felszeletelt szalonnát, majd sárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Sósburgonyával tálalom.
Marhapörkölt
1 kg marhalábszár, vagy nyaka, 5 dkg zsír, vagy olaj, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Marhapörkölt bográcsban
1 kg lábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, só.
A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (fél deci viznél többet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát
Szarvaspörkölt
90 dkg kicsontozott őz-, vagy szarvascomb, 10 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 5 g fokhagyma, 1,5 dkg fűszerpaprika, 1 g kömény, 2 dkg só, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 10 dkg zöldpaprika, 2 dkg sűrített paradicsom, 1 dl vörösbor, l kg burgonya.
A húst lehártyázom, 2 centis kockákra vágom, alaposan megmosom és hideg vízbe teszem. Megtisztítom a zöldséget és a burgonyát majd viszonylag kicsi kockákra vágom őket. Újra megmosom, majd a krumplit hideg vízben félreteszem. A zsírban aranysárgára pirítom a finomra vágott hagymát, majd megszórom a paprikával és megkeverem. Beleteszem a viztől lecsepegtetett húst, sózom, majt hozzáadom a finomra vágott fokhagymát, a köményt és a paradicsompürét. Többször megkevergetve 10-15 percig párolom. beleteszem a felkockázott zöldségeket, megkeverem, majd hozzáöntöm a vörösbort és még 2-3 deci vizet. Fedő alatt közepes lángon párolom. ha kell mindig kevés vizet teszek hozzá. Mikor a hús majdnem puha, hozzáteszem a lecsepegtetett krumplit és a megmosott, felkockázott zöldpaprikát. 5-6 perc után szűk liternyi vizet hozzáadva lassan készre párolom.
Nyúlpörkölt
Páclé: 1 fej hagyma, 2 babérlevél, 1 ek. szemesbors, 1 ek mustármag, 1 ek. koriander, 3-4 ek. ecet, 3 liter víz, só.
1 nyúl, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 babérlevél, só, száraz vörösbor
Pácolás: A hagymát karikára vágom és a többi hozzávalóval felforralom, amit aztán a pácolandó vadra öntök. Pácolási idő: 2 nap.
Pörkölt: A zsírban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, majd rajta aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a feldarabolt nyulat. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beledobom a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, idünként kevés borral felöntve félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot (télen lecsókonzervvel) és beleteszem a zúzott fokhagymát. Sósburgonyával tálalom.
Vörösboros vaddisznópörkölt
1 kg vaddisznóhús, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só, száraz vörösbor.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom az inaitól megtisztított, felkockázott vaddisznóhúst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (fél deci bornál többe soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
|