Görög saláta
Hozzávalók:
1 fej fodros saláta (vagy fél fej saláta),1 kígyóuborka,2 paradicsom
3 szem retek (vagy 1 kaliforniai paprika),1 fej édeshagyma vagy lilahagyma
8 szem kimagvazott olívabogyó,15 dkg sportsajt, vagy salátasajt (nem sós!)
2 evőkanál olívaolaj,1 evőkanál almaecet, vagy piros borecet
fél csomag petrezselyem ,2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
oregánó, bazsalikom,nátriumszegény só,fehérbors,
Elkészítés:
A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, megszárítjuk, és falatnyi darabokra tépve kibéleljük vele a salátástálat. Az uborkát és a retket karikákra szeljük vagy felkockázzuk. A megtisztított hagymát felszeleteljük (a paprikát 2 cm-es négyzetekre vágjuk). A paradicsomot négybe vágjuk, majd felszeleteljük. Az uborkát a retekkel, a paradicsommal, a hagymával és az olajbogyóval összekeverve a salátára halmozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd a fetasajtot 1 cm-es kockákra vágjuk, és a salátára tesszük. Az olajat az ecettel, a fokhagymával, az oregánóval és a bazsalikommal összekeverjük, pici sóval és borssal ízesítjük, majd a salátára öntjük.
Szilveszteri lencsesaláta
Hozzávalók:
1/2 kg lencse,1 konzerv kukorica,3 szál sárgarépa,2 fej hagyma,2 főtt tojás
olaj,egy citrom leve,só,bors,babérlevél
Elkészítés:
A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Cézár saláta
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 50 dkg uborka, 50 dkg paradicsom,
1 dl tejszín, 2 dl ezersziget salátaöntet, 2 dl tejföl, kevés olívaolaj
10 dkg trappista sajt só, szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.
Svéd gombasaláta
Hozzávalók:
30 dkg gomba (konzerv, ebben az esetben jobb mint a friss)
5 dkg vöröshagyma,6 dkg olaj,4 dkg paradicsompüré
1 dl fehérbor,1 db babérlevél,1 reszelt citrom héja kevés citromlé
1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
A gombát leszeljük. A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk. Jó étvágyat!
Csalamádé télire
Hozzávalók:
1,5 kg káposzta,1 kg paprika,fél kg uborka,pár fej vöröshagyma
5 dkg só,30 dkg cukor,2,5 dl 10%-os ecet,1 mokkáskanál borkénpor
5 g szalicil ,babérlevél ,bors ,kömény
Elkészítés:
Gyalulgatunk, karikázunk, aki szereti fél kg-nyi zöld paradicsomot is tehet bele. Minden hoszzávaló egy nagy edényben összekeverünk, és 3 napig állni hagyjuk letekarva egy tiszta ruhával. Amikor arra járunk újra- és újra megkeverjük.
Utána üvegekbe töltjük, és a saját levével feltöltjük az üvegeket. Lezárni az üvegeket és mehetnek a spájzba.
Burgonyasaláta háziasan
Hozzávalók:
1 kg kiflikrumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó zöldhagyma
1 csomó retek, 5-6 db kisebb csemegeuborka
6 evőkanál salátamajonéz, 2 evőkanál csípős mustás,
300 g tejföl, só,bors, cukor vagy méz az uborka leve vagy citromlé
Elkészítés:
A burgonyát alaposan lesikáljuk, majd sós vizben héjastul megfőzzük. Hideg vizzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A megtisztított vörös- és zöldhagymát szintén felkarikázzuk. A retkez megtisztítjuk, megmossuk és negyedeljük. Az uborkát felszeleteljük.
A mártáshoz a salátamajonézt a mustárral és a tejföllel kikeverjük. Sóval, borssal, cukorral vagy mézzel, valamint egy kevés uborka- vagy citromlével ízesítjük.
A mártást a zöldségekre öntjük, az egészet összekeverjük és 2 órán át állni hagyjuk.
Babsaláta
Hozzávalók:
2 doboz nagyszemű babkonzerv ,
1 ü. lecsó ,
4 fej vöröshagyma ,
balzsamecet
Elkészítés:
A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, majd kevés olajon megsózva, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a lecsót és a 2 doboz lecsöpögtetett babkonzervet, borsozzuk és jól összeforraljuk.
Ízlés szerint balzsamecettel és cukorral ízesítjük.
Ha szeretjük, készíthetjük csípősre is.
Dinnyesaláta
Hozzávalók:
1 fél görögdinnye,1 kisebb zöldbélű sárgadinnye
1 kisebb sárgabélű sárgadinnye,1 citrom,4 kanál cukor.
Elkészítés:
A dinnyéket felvágjuk és mindegyik húsát karalábévájóval kivájjuk.
Keressünk egy nagy üvegtálat, de akár a görögdinnye héja is megfelel tálalásra.
A különböző dinnyéket összekeverjük óvatosan, meglocsoljuk citromlével és cukorral, majd hűtőbe téve összeérleljük.
Jól lehűtve jéggel tálaljuk, aki szereti egy kevés likőrrel is meglocsolhatja.
|