Krémes diós csók
30 dkg darált dió
30 dkg porcukor
6 db tojásfehérje
1 narancs reszelt héja
2-3 evőkanál zsemle- vagy édesmorzsa
mogyoró- vagy diókrém
A tojásfehérjét olyan keményre verjük, hogy felfordítva ne csússzon ki a tálból. Óvatosan hozzákeverjük a diót, porcukrot, reszelt narancshéjat és a zsemlemorzsát. Nyomózsákba vagy erős nejlonzacskóba tesszük, és olajozott teflontepsibe halmokat nyomunk. Gázsütőben 4-es fokozaton kb. 20 percig, villanysütőben légkeveréssel 80 fokon 20-25 percig sütjük. Ha kisült, mogyoró- vagy csokikrémmel kettőt-kettőt összeragasztunk.
Ugyanez elkészíthető dió helyett kókuszreszelékkel is, csak akkor valamilyen pikáns lekvárral helyettesítjük a krémet.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor,
1 kiskanál reszelt citromhéj, kb. 1 dl tej, 20 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és jól formázható tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 5-6 mm vastagra nyújtjuk, és ujjnyi vastag, 8-10 cm hosszú rudacskákra vágjuk. A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd tejjel megkenjük. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
A sütőből kivéve kihűtjük, majd szorosan egymás mellé tologatjuk a félkész süteményeket. A csokoládét pici tejjel hígítva felolvasztjuk, és szép vékony sugárban a süteményekre csorgatjuk.
Hozzávalók:
- a tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
- a krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
- a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj
Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihűlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tűzről levéve kézmelegre hűtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így előkészített tésztát hűtőben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hűtőbe tesszük.
Vízgőzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.
Hozzávalók:
60 dkg leveles vajastészta, tojás
Meggyes réseshez:
40 dkg magozott meggy, 10 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, őrölt fahéj
A meggyet összeforgatjuk a darált dióval, zsemlemorzsával, cukorral és kevés őrölt fahéjjal. Az előkészített meggyes tölteléket a kinyújtott vajastésztaalapra helyezzük, és lazán felcsavarjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral elkevert porcukorral.
Túrós réteshez:
25 dkg túró, 1 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara, porcukor
Az áttört túrót tejföllel, búzadarával, mazsolával, tojássárgával, reszelt citromhéjjal, cukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. A tölteléket vékonyra nyújtott vajastésztára halmozzuk. Lazán felcsavarjuk, megkenjük tojással, és forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest porcukorral hintjük meg.
Mákos réteshez:
10 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor
A mákot felöntjük a tejjel és felfőzzük. Hozzáadjuk a porcukrot, morzsát, reszelt citromhéjat, az előzőleg beáztatott mazsolát, majd pár pillanat alatt készre sütjük. Az előkészített tölteléket vajastésztába csavarjuk, a tetejét megkenjük tojással, és forró sütőben gyorsan készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest meghintjük porcukorral.
Hozzávalók:
2 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kevés reszelt citromhéj
- a töltelékhez: 3 tojássárgája, 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 dkg zsemlemorzsa,
- a tetejére: 4 tojásfehérje, 8 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd bele a sütőport. Add hozzá a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, reszelj bele egy kis citromhéjat, és gyúrd össze. Csomagold fóliába és pihentesd legalább egy órán át a hűtőben. Eközben elkészítheted a tölteléket: a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral, és dolgozd össze az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, és terítsd egy kisebb tepsibe. Villával szurkáld meg és előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép rózsaszínűre.
Szórj rá zsemlemorzsát, simítsd el rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve süsd készre. A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verd habbá, és a kész süteményt borítsd be vele. A langyos sütőbe tedd vissza épp csak annyi időre, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteld hosszúkás darabokra.
Hozzávalók:
2 tojás, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5-6 evőkanál tej
- a túrókrémhez: 50 dkg túró, 2 dl joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 citrom, 1 dkg zselatinpor
- a tetejére: 50 dkg őszibarack, 3 dl szűrt baracklé, 1 csomag tortazselépor
Elkészítés:
A tojásokat a vajjal és a cukorral keverd habosra. Add hozzá apránként a lisztet, a sütőport, a tejet és dolgozd össze alaposan. A masszát simítsd kivajazott, liszttel meghintett kapcsos tortaformába és előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt süsd meg.
Eközben készítsd el a túrókrémet. Ehhez a túrót törd át szitán, keverd simára a joghurttal. Ízesítsd cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és citromlével.
A zselatint kevés vízben (vagy szűrt baracklében) oldd fel, langyosítsd meg, és forgasd a túrókrémbe. A túrós masszát egyengesd el a kihűlt tésztalapon, és tedd a hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, a tetejét barackszeletekkel rakosgasd ki csinosan.
A tortazseléport szórd a baracklébe, és a leírás szerint elkészítve öntsd a torta tetejére. Ha ez is megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeletelheted fel.
Hozzávalók.
15 dkg porcukor, 15 dkg finomra darált mandula, 8 dkg mazsola, 5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojásfehérje,
- a hempergetéshez: 10 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés:
A porcukrot a finomra darált mandulával összekeverjük. Beleszórjuk az apróra vágott mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, azután belereszeljük a csokoládét, s végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrű masszává olvasztjuk össze.
Vizes kézzel mogyorónyi golyócskákat formálunk belőle és csokoládés tortadarában meghempergetve tesszük tálra.
|